LIFE COACH

A   Life  Coach  szó szerinti fordítása: „élet edző”

Én így nevezem: Életvezetési támogató

A coach egyéni támogatást nyújt abban, hogy sikerüljön elindulni/túllépni/megoldani a már meglévő nehézségeket, problémákat. A coach személye/személyisége a sikeres coaching folyamat „legfontosabb, kreatív eszköze”. A kreativitás alkotás, értékteremtő.
A szakmailag jól felkészült coach kezében bármilyen eszköz lehet, a legújabb coach technikától kezdve, a saját kreatív ötletét beleértve, amely eszközöket arra használunk, hogy a kitűzött célokat közösen elérjük, ezáltal a coachi „levetkőzteti” önmagát.
A coach primer eszközei:
koncentrált figyelem, elfogadás, meghallgatni/meghallani, empátia
Bármennyire felkészült a coach szakmailag/eszközökben/módszerekben, a coahcing tartogat meglepetést. Általában nem előre meghatározott módon zajlik, jó, ha a coach tud improvizálni, rugalmasan alkalmazkodik a szituációhoz, a kliens igényeit szem előtt tartva.
A Coach a coaching folyamatában teljes jelenlétet biztosít a Coachi (kliens) számára.
A coaching létrejöttének alapja a coachit (kliens, ügyfél) tekintve:
  1. Önkéntesség
  2. Probléma megléte
  3. Hajlandóság az együttműködésre
A coaching 4-10 találkozást jelent, első része az akvizíciós beszélgetés (megismerik egymást, tudnak-e együtt dolgozni) amely kéthetente 60-90 perces ülésből áll.
Elinduláskor célszerű a coachi kreativitását felszínre hozni, a coachit kimozdítjuk a saját megszokott „komfort zónájából”, gondolkodásra sarkalljuk (jobb agyfélteke), elérjük a „flowt”. „A tökéletes élmény alapja a “flow”, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán magáért.” [1]
MI A COACH FELADATA?
Rávilágítani a coachi által hozott dilemmára, az általa történő felismerésre, a változtatás lehetőségére, amely a cél felé ugyan irányt jelöl, utat mutat, azonban kiderül, mint oly sokszor az életben: „semmi nem az, aminek látszik”.

Az empátia, az asszertív kommunikáció, a hallgatás/meghallgatás művészete hivatásom és hitvallásom, azonban a coaching kérdezés technikája során, soha nem mi mondjuk meg a „tutit”.

Ez a coachi (kliens) feladata, erről szól a coaching ülés folyamata…

 

[1] Csíkszentmihályi Mihály: Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2001. p. 11.